Δημοσίευση την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας - Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη συνεδρίαση άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, οι οποίοι συμπροήδρευσαν. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Οι αποφάσεις που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από μία σύγχρονη «Διάσκεψη της Βιέννης», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, κατά την ομιλία του. Υπεραμύνθηκε της κοινοτικής μεθόδου λήψης αποφάσεων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι επιτυχημένες μόνο εφόσον όλα τα κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργαστούν αρμονικά και έχουν τον έλεγχο των αποφάσεων αυτών.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επεσήμανε ότι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και τα οξύτατα προβλήματα της ανεργίας και του υψηλού δημόσιου χρέους σε κάποιες χώρες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε τη δίχως προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και στις πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην ελληνική οικονομία. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. προκειμένου να ακουστεί περισσότερο η φωνή του απλού Ευρωπαίου πολίτη.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξέλθει από την οικονομική κρίση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πριν ένα χρόνο πολλοί αναλυτές προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη διάλυση του κοινού νομίσματος ή και της ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη. Σήμερα όμως, «οι Κασσάνδρες διαψεύδονται», καθώς η Ελλάδα προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη και η Κροατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η Ευρωζώνη αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, ενώ πολλές χώρες βγαίνουν με επιτυχία από τα προγράμματα προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Barroso υποστήριξε ότι είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει πέρα από τα τεχνικά ζητήματα σε μια συζήτηση για την ουσιαστική πολιτική εμβάθυνσή της.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy επεσήμανε αρχικά τα σοβαρά λάθη που έγιναν τα πρώτα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του κοινού νομίσματος. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις ατέλειες και τα διαρθρωτικά προβλήματα τόσο των κρατών-μελών όσο και της ίδιας της Ευρωζώνης. «Η Ευρώπη πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για τον ανεπαρκή έλεγχο του τραπεζικού συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, ωστόσο, έχουν γίνει πολλά βήματα. Η Τραπεζική Ένωση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η εξυγίανση και η αυστηρή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος θα διορθώσει πολλές ανισορροπίες και θα συμβάλλει σταδιακά στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι απόλυτα επιβεβλημένο η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ΟΝΕ να ξεκινήσει από τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα. Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία για το μηχανισμό εξυγίανσης η οποία αποτελεί και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκελογές.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη με διάφορες θεματικές όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρώπη, η δημοκρατική νομιμοποίηση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς και οι προτεραιότητες του επόμενου γύρου της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».