Δημοσίευση την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αθήνα, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε..

Η Διάσκεψη άνοιξε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος επεσήμανε τα δομικά προβλήματα του συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την κρίση που διέρχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών. Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο. Ενόψει ευρωεκλογών, τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και να ψηφίσουν με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, υπέστη βαρύτατες συνέπειες, εξαιτίας μίας κρίσης παγκόσμιας, για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια. Τέλος, υποστήριξε ότι η λύση στο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο προεδρεύων της Διάσκεψης, κ. Τραγάκης, σημείωσε ότι η κρίση, εκτός των άλλων, έφερε εμφαντικά στο προσκήνιο το ζήτημα δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ρόλος και υποχρέωσή των βουλευτών είναι να διαβεβαιώσουν και να πείσουν τους πολίτες ότι η δημοκρατικότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση.

Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε επίσης στις αναταραχές που συγκλονίζουν την Ουκρανία, λέγοντας ότι ή Ευρώπη δεν μπορεί να μένει αδιάφορη.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις σχέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κ. Maros Sefcovic, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται, σε πολλές περιπτώσεις, ως ένας οργανισμός απόμακρος, γραφειοκρατικός και αποκομμένος από τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Ο κ. Sefcovic αποδόμησε τη συγκεκριμένη αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη θέσπιση πλαισίου διαφάνειας. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη δυνατότητα για νομοθετική πρωτοβουλία με τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης, ο κ. Sefcovic κατέδειξε την ιστορική σημασία και συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, στην εξάλειψη των εθνικών συγκρούσεων, στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Carlo Casini, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα εθνικά Κοινοβούλια, ούτε και το αντίστροφο και γι’αυτό θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέλυσε εκτενώς τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε, η ελληνική προεδρία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, στη μεταναστευτική πολιτική, καθώς και σε μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την Τραπεζική Ένωση.

Αναφορικά με την πολιτική διεύρυνσης, ιδίως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί ξεχωριστή προτεραιότητα, καθώς ήδη έχει μπει στην Ατζέντα της Ε.Ε., με την πρωτοβουλία της Ελλάδας από το 2003. Τυχόν καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ορισμένων χωρών, οφείλονται κυρίως στη μη τήρηση των ενταξιακών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.