el-GR  en-GB  fr-FR  de-DE
Αναζήτηση
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017
Press Releases

Δημοσίευση την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Βίαιος εξτρεμισμός και το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης: Δύο κύρια θέματα της Συνάντησης των Προέδρων Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
[EasyDNNnews:subTitle]

H «Ευαισθητοποίηση σε φαινόμενα βίαιου Εξτρεμισμού», αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στη 2η θεματική ενότητα της Συνάντησης των Προέδρων αρμοδίων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στις 17 Φεβρουαρίου 2014.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο βίαιος εξτρεμισμός, αναβιώνουν τραγικές μνήμες του κοινού μας ευρωπαϊκού παρελθόντος».Κατά τον κ. Μιχελάκη, η προσφορότερη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, συνίστανται στο σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων ένταξης και ενσωμάτωσης των νομίμων μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του νέου πολυετούς Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης, θα σχεδιαστούν πρόσθετες δράσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από κοινού με τους ομολόγους του της Ιταλίας και του Βελγίου για την υπογραφή ενός Συμφώνου κατά του Ρατσισμού για την περίοδο 2014-2020 από τους Υπουργούς των Κρατών - Μελών της Ε. Ε..

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση για την Ε.Ε. η εσωτερική και εξωτερική της συνέπεια και αξιοπιστία στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκτίμησή του είναι ότι δεν έχουν διαμορφωθεί, στο επιθυμητό επίπεδο, οι θεσμικοί μηχανισμοί που απαιτούνται για την καθολική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και της υποβάθμισής τους που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού. Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ήταν πάντα η προστασία των αδυνάτων ανά τον κόσμο.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Asenius αναφέρθηκε διεξοδικά στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization Awareness Network - RAN) και στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία και στο βίαιο εξτρεμισμό –Ενίσχυση της ενωσιακής απόκρισης». Όπως τόνισε, προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ύπαρξη συνολικής προληπτικής πολιτικής και η χρήση του διαδικτύου για αναχαίτιση εξτρεμιστικής προπαγάνδας.

Το τελευταίο μέρος της συνάντησης είχε ως αντικείμενο την «Αποτίμηση του προγράμματος της Στοκχόλμης και τα επόμενα βήματα». Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού έκανε μια αναδρομή στα Προγράμματα που προηγήθηκαν, αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού συνεκτικών πολιτικών στο προσεχές μέλλον, καθώς και στην ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων που ήδη δρομολογήθηκαν. Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν και οι δύο ομιλήτριες που πήραν το λόγο στη συνέχεια.

Η κυρία Μαριέττα Καραμανλή, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα στηρίζεται στην πολυμελή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και απηύθυνε πρόσκληση στα εθνικά Κοινοβούλια να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα αυτό.

Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Francoise le Bail, συσχέτισε την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την ταχεία απονομή δικαιοσύνης με την αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την καταληκτική τοποθέτηση του προεδρεύοντος, κ. Βιρβιδάκη. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να επαγρυπνούμε για την ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, χωρίς να θίγεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών που διέπουν την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης. Για να καταστεί αποτελεσματικότερη η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να ενισχυθούν τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν, όπως η FRONTEX και, παράλληλα, να δοθεί έμφαση στα μέτρα πρόληψης, μέσω της συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες και, ιδιαιτέρως, στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Τέλος, η αρχή της αλληλεγγύης, που διέπει τις ευρωπαϊκές αξίες, πρέπει να διέπει κι όλες τις πτυχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής.

Αριθμός Προβολών (5924)

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Tags:

«Μάιος 2017»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Parliament call center: (+30-210-3707000), Fax: (+30-210-3733566), Address: Parliament Mansion (Megaro Voulis), GR-10021, Athens
Comments&Remarks: infopar@parliament.gr  |  Technical issues: webmaster@parliament.gr