Δημοσίευση την Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Συνάντηση Προέδρων Επιτροπών Παραγωγής, Εμπορίου και Θαλασσίων Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Με το θέμα «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις –Διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων Επιτροπών Παραγωγής, Εμπορίου και Θαλασσίων Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε, που διεξήχθησαν στη Βουλή των Ελλήνων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Βλάχου.

Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ΜμΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου το κενό χρηματοδότησης των ΜμΕ είναι από 15-18 δις Ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 5 δις Ευρώ. Στη συνέχεια, παρέθεσε τα εργαλεία που υιοθέτησε η ελληνική Κυβέρνηση για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέπτυξε τους στόχους και τα χρηματοδοτικά προϊόντα, που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Έκλεισε την ομιλία του, δηλώνοντας ότι η ρευστότητα θα αποκατασταθεί εφόσον πληρούνται τρεις βασικοί παράγοντες: η ολοκλήρωση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, η δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα και η αλληλεγγύη και έκφραση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Ο κ. Mihai Tănăsescu, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε ότι οι ΜμΕ αποτελούν το 99,98% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όρια της Ε.Ε. Τόνισε, ότι η κρίση έπληξε κυρίως τις ΜμΕ, αφού εξ αυτών το 16% στην Ε.Ε. και το 32% στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Δήλωσε, ότι μόνο μέσα από τη στήριξη των ΜμΕ θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως των νέων, ενώ ανέδειξε την υψηλή χρηματοδότηση του Προγράμματος « Δεξιότητες και Απασχόληση – Επενδύοντας στους νέους». Επεσήμανε, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν αποτελεί πανάκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά με την τεχνογνωσία της συμβάλει με επιτυχία στο να αναπτύξει η Ευρώπη δράσεις στην τεχνολογία, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση. Μόνο το 2013 δαπανήθηκαν 21,9 δις ευρώ, υποστηρίζοντας περίπου 230.000 ΜμΕ, έμμεσα ή άμεσα, και οι επωφελούμενοι σε όλη την Ευρώπη ήταν 2,8 εκατομμύρια. Κατέληξε, αναφερόμενος στη στήριξη και τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα των καινοτόμων ΜμΕ, με τη δέσμευση ότι η ΕΤΕ θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός των ελληνικών ΜμΕ, ιδιαίτερα εκείνων που στηρίζονται σε νέες ιδέες, καινοτόμες τεχνολογίες, προϊόντα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά μοντέλα.

O κ. Guido Ravoet, Εκτελεστικός Δ/ντής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό και δυσκολίες στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά εξακολουθούν να είναι κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών είναι η προώθηση ίσων όρων ανταγωνισμού, μέσω της ενιαίας αγοράς και της Τραπεζικής Ένωσης. Υπογράμμισε την ευρεία μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ε.Ε. , ιδίως την πορεία προς την Τραπεζική Ένωση, που θα είναι ευεργετική, εφόσον υλοποιηθεί στο αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Παρά την εντύπωση που κυριαρχεί ευρέως για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμη να χρηματοδοτούν σε μεγάλη κλίμακα.