Δημοσίευση την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Έλεγχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ)

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Έλεγχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ), υπό την Προεδρία του κ Κ.Τσιάρα Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων .

O Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Να έχει το ρόλο που αντιστοιχεί στο οικονομικό της μέγεθος, να μετέχει και να συνδιαμορφώνει το διεθνή γεωπολιτικό συσχετισμό, να έχει ενιαία και σθεναρή στάση, βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και χωρίς εσωτερικές αντιφάσεις, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά αλλά και τα διεθνή συμφέροντα. Υπογράμμισε, ότι η σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα υποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η Ένωση να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της.

Ο προεδρεύων κ. Κ. Τσιάρας στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διαμόρφωσης μιας πραγματικά κοινής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, ως απαίτηση των λαών και των κυβερνήσεών της.Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά καο στη Νότια Γειτονιά της Ευρώπης καταδεικνύουν την ανάγκη ανάληψης από την Ε.Ε.,του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει ως παγκόσμιος πάροχος ασφάλειας. Στη συνέχεια, παρουσίασε την ατζέντα της Διάσκεψης,η οποία περιλαμβάνει τη συζήτηση των Προκλήσεων Ασφάλειας στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, των προτεραιοτήτων στον τομέα ΚΕΠΠΑ-ΚΠΑΑ, της κατάστασης στην Ουκρανία και των εξελίξεων στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας.

Ο κ. Elmar Brok, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο της Ευρώπης, αφού οι μεγαλύτερες γεωπολιτικές αλλαγές γίνονται στην ευρύτερη γειτονιά της. Τόνισε, ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι ενωσιακές και εθνικές δυνατότητες για τη χάραξη των κοινών πολιτικών προτεραιοτήτων τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Συρία. Ειδικά για την Ουκρανία, είπε ότι «δεν μπορεί το μέλλον της Ουκρανίας να αφεθεί στα χέρια της Ρωσίας.

Στην Ουκρανία, είδαμε πολλές από τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας να καταπατώνται και από αυτή τη Διάσκεψη πρέπει να γίνει σαφές ότι ως Ευρώπη μπορούμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη γειτονιά μας». Για τη Μέση Ανατολή, διαπίστωσε ότι η τραγωδία στη Συρία επιδεινώνεται και ο αριθμός των προσφύγων και των νεκρών δημιουργεί και περιφερειακές επιπτώσεις αποσταθεροποίησης. Τέλος,εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη καταδίκη σε θάνατο 529 Αδερφών Μουσουλμάνων από τις Αιγυπτιακές Αρχές και τόνισε ότι «πρέπει να θυμίσουμε στις Αιγυπτιακές Αρχές ότι είναι επικίνδυνο να αγνοούν μία από τις θεμελιώδεις διεκδικήσεις των αραβικών εξεγέρσεων, που είναι η θεμελίωση δημοκρατικών θεσμών, η πολυφωνία και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του «Προκλήσεις Ασφαλείας στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη » , αφού ανέπτυξε την ιστορική και στρατηγική θέση και παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις περιπτώσεις αστάθειας και κρίσεων στη Λεκάνη της Μεσογείου και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά, είπε ότι «η διαχρονική διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, η εμφύλια σύρραξη στη Συρία, που απειλεί τον ενιαίο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του κράτους, οι επιπτώσεις της αναταραχής σε χώρες όπως ο Λίβανος και το Ιράκ, η εντεινόμενη πολωτική ατμόσφαιρα στην Αίγυπτο και οι συνθήκες σχεδόν αναρχίας, που επικρατούν στη Λιβύη, αποτελούν μείζονες προκλήσεις ασφαλείας. Και, φυσικά, πρώτιστη πρόκληση ασφαλείας αποτελεί η επί σαράντα χρόνια ήδη διαίρεση της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.» Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις στενές διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και στη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία και το Ισραήλ, απόρροια των οποίων είναι η διεύρυνση των περιφερειακών συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων και των προμηθευτών.

Για το Κυπριακό, τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και κατέληξε, λέγοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια στην περιοχή είναι το «να μιλούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέσω των εθνικών πολιτικών μας, όλοι, με συνεκτική και ενιαία φωνή, δίχως διαφοροποιήσεις και εθνοκεντρικούς μικροϋπολογισμούς.»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνέδρων, για το ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε με έμφαση ότι είναι ομόφωνη η Ευρωπαϊκή και Νατοϊκή θέση. Ανέφερε, ότι είναι πρώιμη οποιαδήποτε σκέψη για επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας πριν αξιοποιηθούν ολές οι διπλωματικές και πολιτικές παραμετροι. Διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί ενιαία ενωσιακή θέση για την Ουκρανία, γιατί τα επιμέρους κράτη-μέλη της Ε.Ε. προωθούν τις δικές τους εθνικές ιδιαιτερότητες και τα διμερή συμφέροντά τους και τελείωσε λέγοντας ότι πρέπει να αγωνιστούμε να επιτευχθεί πολιτική και διπλωματική συμφωνία, με ψύχραιμη και στρατηγική θεώρηση.