el-GR  en-GB  fr-FR  de-DE
Αναζήτηση
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017
Press Releases

Δημοσίευση την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ)
[EasyDNNnews:subTitle]

Με την ομιλία της Βαρόνης Catherine Ashton, Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στην Ευρώπη «Τρέχουσες προτεραιότητες στον τομέα της ΚΕΠΠΑ-ΚΠΑΑ και η κατάσταση στην Ουκρανία», συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Έλεγχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ), που φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων.

Ενημερώνοντας τη Διάσκεψη για την Ουκρανία, η Βαρόνη Catherine Ashton επεσήμανε ότι η Ρωσία καταπάτησε το Διεθνές Δίκαιο και παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα μιας άλλης χώρας. « Για την Ε.Ε.» σημείωσε «πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης που επικρατεί, ασκώντας την απαιτούμενη πίεση στη Ρωσία. Επιβάλλεται να υπάρξουν οι καλές σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά η ίδια η Ουκρανία είναι αυτή που θα επιλέξει το μέλλον της.»

Χαρακτήρισε το Δημοψήφισμα στην Κριμαία αδιανόητο και είπε χαρακτηριστικά ότι «ότι το μέλλον της Κριμαίας είναι μέλλον και της Ουκρανίας».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού δήλωσε ότι η λύση δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και οικονομική, συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε δε, ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα υπάρξει άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. και υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του Δ.Ν.Τ. και σε αυτή την περίπτωση.

Απαντώντας στις παρεμβάσεις των συνέδρων, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της ενεργειακής αυτάρκειας της Ευρώπης, ανιχνεύοντας νέους τρόπους και νέες πηγές. Θεώρησε ως δεδομένες τις κομβικές σχέσεις που έχουν σε διμερές επίπεδο χώρες της Ε.Ε. με τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι η εισβολή δε δικαιολογείται.

Η Βαρόνη Catherine Ashton, στην ομιλία της αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της τετράχρονης θητείας της, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.. Δήλωσε ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, γιατί επετεύχθησαν εν πολλοίς οι τρεις στοχευμένες της προτεραιότητες, που ήταν η δημιουργία εξωτερικής δράσης, η ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε. με τους στρατηγικούς της εταίρους και η δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας. Κατέληξε, ότι το αποτέλεσμα είναι εμφανές, αφού σήμερα έχουμε μια περισσότερο συνεκτική πολιτική.

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την έντονη συνάφεια μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. «Σε αυτό το ασταθές διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον» πρόσθεσε «η Ευρώπη οφείλει να καθορίσει και να προασπίσει το γεωπολιτικό της συμφέρον».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακόμα ότι « η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα κινηθεί πλέον με την ανάληψη δράσεων στον τομέα της κυβερνοάμυνας, της θαλάσσιας ασφάλειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών με τον τομέα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, αλλά και στη στήριξη προς τρίτες χώρες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση συνόρων, που είναι ένα θέμα που ταλανίζει τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα αυτά που αποτελούν σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα.»

Ο κ. Αβραμόπουλους, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, σημείωσε: «Έχουμε «τσουνάμια φονταμενταλιστών», που δημιουργούν εσωτερικούς όρους αστάθειας. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι εθνικό μόνο θέμα, αλλά ευρωπαϊκό.Η Ελλάδα ξόδεψε ήδη διομισι δις για τη δωρεάν περίθαλψη λαθρομεταναστών, χωρίς να κάνει έκπτωση στις ανθρωπιστικές αξίες».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε το σημερινό κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς, να πετύχουμε καλύτερη σχέση κόστους και αποτελέσματος και τελικά να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να διατηρεί μια ανταγωνιστική βάση αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας. Σε απάντηση τοποθετήσεων, δήλωσε ότι ακόμα σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τον εθνικό μας χαρακτήρα ως εκπρόσωποι των κοινωνιών μας. Θα έπρεπε ήδη να έχει αποκτηθεί η απαιτούμενη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Και κατέληξε, ότι η Ελλάδα διαθέτει από τα καλύτερα οπλικά συστήματα στα σύνορα .

Ο κ. Maciej Popowski, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για διαθεσμικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή και η διάδραση με το ΝΑΤΟ ήταν σημαντική και με βάση τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, προετοιμάζεται η επερχόμενη Συνάντηση στην Ουαλία. Τόνισε, ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί η αγορά αμυντικού μηχανισμού στην Ευρώπη, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της. Για το θέμα της Ουκρανίας, ανέφερε ότι συνεχίζεται η συζήτηση στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να δούμε αποτελεσματική αποτροπή σε απειλές. Απαίτηση πολλών χωρών είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών, σημείο στο οποίο συμφωνούν και οι Αμερικανοί συμμαχοί μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, επηρεάζεται η ευρωπαϊκή συζήτηση και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αριθμός Προβολών (7437)

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Tags:

«Μάιος 2017»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Parliament call center: (+30-210-3707000), Fax: (+30-210-3733566), Address: Parliament Mansion (Megaro Voulis), GR-10021, Athens
Comments&Remarks: infopar@parliament.gr  |  Technical issues: webmaster@parliament.gr