el-GR  en-GB  fr-FR  de-DE
Αναζήτηση
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017
Press Releases

Δημοσίευση την Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

51η Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
[EasyDNNnews:subTitle]

Συνεχίστηκαν σήμερα Τρίτη 17 Ιουνίου, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες της 51ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. , υπό την Προεδρία του Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ι. Τραγάκη.

Ανοίγοντας το θέμα «Αντιμετώπιση του κοινωνικού ελλείμματος στην Ε.Ε.», ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές ανισότητες , που έχουν ενταθεί στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να επανεξετάσει την ευρωπαϊκή στρατηγική απασχόλησης και επιβάλεται να βρεθούν άμεσα τρόποι τόνωσης της απασχόλησης και αξιοποίησης όλων των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Lazlo Andor, αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, μίλησε για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση. Τόνισε ότι η βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την προαπαιτούμενη σύγκλιση στην Ευρώπη. Η χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση βάθυνε ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες και έκανε επιτακτική την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Στη συνέχεια,ανέπτυξε τους μηχανισμούς που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Είπε χαρακτηριστικά :«Μας απογοητεύει ότι δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε. Η Commission είναι σε φάση αναθεώρησης των στόχων, που πρέπει να συνοδευτεί και με την αναθεώρηση της ΟΝΕ. Η κρίση στην Ευρωζώνη δημιούργησε περισσότερες ασυμμετρίες , απειλώντας την ίδια τη σταθερότητα της ΟΝΕ. Γι αυτό το λόγο, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για βιωσιμότητα στην ανάπτυξη.»

Ο κ. Paulo Mota Pinto, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, στην ομιλία του «Επενδύοντας στην ευρωπαϊκή νεολαία: η διέξοδος από την οικονομική κρίση», τόνισε ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τη νέα γενιά». Βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι η αποθάρρυνση των νέων για μετανάστευση εκτός συνόρων Ε.Ε. και η υιοθέτηση πολιτικών κινητικότητας, προκειμένου να εξευρεθούν θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., αντιμετωπίζοντας έτσι και το δημογραφικό πρόβλημα. Ανέπτυξε όλες τις υιοθετημένες πολιτικές απασχόλησης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αξιοποίηση των stage, την ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εφαρμογή του learning by doing και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων σε όλες τις περιφέρειες.

Για τα «Συστήματα Παροχής Εγγυήσεων για τη Νεολαία: Βέλτιστες Πρακτικές» μίλησε η κυρία Silvia Modig, μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας. Μετέφερε τις καλές πρακτικές της χώρας της, δίνοντας έμφαση στους μηχανισμούς πρόληψης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, που εφαρμόζονται, ενώ σημείωσε ως πρόβλημα την έλλειψη επαρκών υπηρεσιών στέγασης και ψυχικής υγείας, που απειλούν τους νέους με κοινωνικό αποκλεισμό. Αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος «εγγύηση για τη νεολαία», σημειώνοντας ότι εφαρμόζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαθέτουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η κυρία Zanta Kalnina-Lukasevica,Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λεττονίας, μίλησε για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και τη νεανική επιχειρηματικότητα, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της δημιουργικής επιχερηματικότητας είναι το μέλλον της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά είπε ότι «ο σύγχρονος κόσμος επιλέγει είτε τους βέλτιστους είτε τους διαφορετικούς», γι αυτό και η παρότρυνση είναι «δημιούργησε για να σε προσέξουν». Η ψηφιακή οικονομία, η απασχόληση και η ανάπτυξη θα είναι στόχος της Λεττονίας, κατά την ανάληψη του εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το 2015.

Η 51η Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων και της συνεισφοράς προς τα ευρωπαϊκά όργανα. Κλείνοντας, ο κ. Τραγάκης ευχαρίστησε τις εθνικές αντιπροσωπείες για τον ουσιαστικό διάλογο και την εποικοδομητική συζήτηση, που συνετέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία της Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση του Φόρουμ Γυναικών της COSAC «Επενδύοντας στις Γυναίκες στο πλαίσιο της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», στην οποία η Υφυπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Παπακώστα –Σιδηροπούλου μίλησε για τις συνέπειες της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στις γυναίκες. Τόνισε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι εκτεταμένες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική συνοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Επεσήμανε ότι, μολονότι τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο το θεσμικό πλαίσιο κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γυναικών, η υφιστάμενη ανισότητα οφείλεται στην κατεστημένη νοοτροπία και τη μη ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Ε.Ε., μίλησε η κυρία Marija Ausrine Pavilioniene, μέλος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, η οποία στην παρέμβασή της μετέφερε τη λιθουανική εμπειρία, τα επιτεύγματα αλλά και τα εμπόδια που συνάντησε η χώρα της, κατά την προσπάθεια επίτευξης της ισορροπίας των φύλων. Διαπίστωσε, επίσης, ότι, παρά τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τους στόχους της Ε.Ε., η ισότητα των φύλων, αν και αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

 


Αριθμός Προβολών (6589)

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Tags:

«Μάιος 2017»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Parliament call center: (+30-210-3707000), Fax: (+30-210-3733566), Address: Parliament Mansion (Megaro Voulis), GR-10021, Athens
Comments&Remarks: infopar@parliament.gr  |  Technical issues: webmaster@parliament.gr