el-GR  en-GB  fr-FR  de-DE
Αναζήτηση
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017
Press Releases

Δημοσίευση την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Χαιρετισμός του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Α' Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Τραγάκη
[EasyDNNnews:subTitle]

Ως προεδρεύων της COSAC και της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την προετοιμασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας, σας καλωσορίζω στον δικτυακό μας τόπο, όπου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις δράσεις που προγραμματίζονται για το εξάμηνο Ιανουαρίου –Ιουνίου 2014.

Η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για πέμπτη φορά. Ωστόσο, για τρίτη φορά το Κοινοβούλιό μας παρακολουθεί τις εξελίξεις της προεδρίας και συμμετέχει ενεργά, αφού πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην τότε ΕΟΚ ήταν υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.

Ακριβώς πριν από 20 χρόνια διοργανώσαμε την πρώτη μας COSAC. Από τότε μέχρι σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει απ’όλες τις απόψεις:

  • Ο αριθμός των κρατών- μελών της είναι παραπάνω από διπλάσιος, ενώ ο αριθμός των πολιτών της υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο. 
  • Υπάρχει το κοινό νόμισμα, το οποίο υιοθετούν όλο και περισσότερα κράτη – μέλη.
  • Η λειτουργία των θεσμικών οργάνων και η κατανομή των εξουσιών τους έχουν επίσης διαφοροποιηθεί, με σαφή ενίσχυση της κοινοτικής μεθόδου λήψης αποφάσεων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η δυναμική αυτή εξέλιξη στην εικόνα και τη λειτουργία της Ε.Ε. δε φαίνεται να συμβαδίζει με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευρωπαίων πολιτών. Ανατρέχοντας στην ημερήσια διάταξη της 10ης COSAC (Αθήνα, 1994) και συγκρίνοντας την με αυτή που ετοιμάζουμε για την 51η (Αθήνα, 2014), διαπιστώνουμε ότι θέματα που μας απασχολούσαν τότε βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και τότε, όπως και τώρα, προτεραιότητες μας ήταν η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Τότε η αύξηση της ανεργίας οφειλόταν κυρίως στην τεχνολογική επανάσταση, που άλλαζε τα πρότυπα και τις ανάγκες στον τομέα της απασχόλησης. Σήμερα δυστυχώς είναι η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση που έχουν εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, σε πρωτοφανή επίπεδα.

Και αν τότε είχαμε τα οικονομικά μέσα να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και των ταμείων, τώρα οι συνθήκες είναι πολύ δυσκολότερες, καθώς ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συρρικνωθεί και οι ανάγκες έχουν διευρυνθεί.

Επομένως, η λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως μέσω της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΟΝΕ. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της προεδρίας μας και θα προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε τόσο στην COSAC, όσο και στις διασκέψεις των εξειδικευμένων Επιτροπών.

Στην 29η COSAC που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων το Μάιο 2003, μεταξύ των θεμάτων συζήτησης βλέπουμε την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Μία δεκαετία αργότερα, το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ. Μέσα στη δεκαετία που πέρασε, οι προσπάθειες για τη διαχείριση του προβλήματος έχουν ενταθεί και η δημιουργία της υπηρεσίας Frontex έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, τα ζητήματα ασφάλειας που αναδύονται συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου και στην Αφρική, τροφοδοτούν με νέα μεταναστευτικά κύματα την ήπειρό μας, πιέζοντας ασφυκτικά τις χώρες της ευρωπαϊκής μεθορίου. Για το λόγο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές αυτές ενότητες, στις διασκέψεις των αρμοδίων Επιτροπών.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της προεδρίας μας , είναι ένα γεγονός που επηρέασε σημαντικά την προσέγγισή μας κατά την διαμόρφωση του κοινοβουλευτικού σκέλους της προεδρίας. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Ένωσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ολοένα και φθίνει.

Πρέπει, λοιπόν, μέσα στο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις Ευρωεκλογές όλοι όσοι εκπροσωπούν τους θεσμούς αυτούς αλλά και όλοι οι πολιτικοί που πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ιδέα να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναστρέψουμε την αρνητική αυτή εικόνα, που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για το αύριο.

Τα Κοινοβούλια θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στο διάλογο με την κοινωνία και να υπενθυμίζουν έμπρακτα ότι βρίσκονται πάντα σ’ ετοιμότητα να ασκούν εποικοδομητικό έλεγχο στην ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία και να αποδεικνύουν ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμικών οργάνων δεν είναι κενό γράμμα.

Αριθμός Προβολών (6000)

Κατηγορίες: Ομιλίες

Tags:

«Μάιος 2017»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Parliament call center: (+30-210-3707000), Fax: (+30-210-3733566), Address: Parliament Mansion (Megaro Voulis), GR-10021, Athens
Comments&Remarks: infopar@parliament.gr  |  Technical issues: webmaster@parliament.gr